22 Eylül 2014 Pazartesi

Bizim çocukluğumuzda!...

Yazar: Murat Marti
Bizim çocukluğumuzda!... Okula yayan giderdik her mahalleden çocuklar yol boyunca yürür okula varmak için yarışırdık.Okulda sıraya giren siyah önlüklü çocukların arasına karışır hepimiz bir olurduk. 

Bizim çocukluğumuzda. Okulda simit yarım da satılırdı,parası olamayanlar yarım simit alırdı.Ben hep parası olmayanlardandım.Bir simitle sade gazoz nasıl gider bilmezdim.Hala daha bilmem.Bizim çocukluğumuzda, okul çıkışı annelerimiz bizi almaya gelmezdi ama biz mutluyduk.Okul çıkışları coşkulu olurdu bizim.Koşa koşa eve giderdik,sadece üstümüzü değişip sokağa çıkmak için.


Bizim çocukluğumuzda,sokaklarda farklıydı.İyi hatırladığım anılarımdan şöyle bir harmanlarsam size anlatayım.Sokaklar bizimdi.Herkes birbirini tanır,konuşmasa bile kim olduğunu bilirdi.Bizim çocukluğumuzda,misketlerimiz vardı uğruna kavgalar edip savaşlar verdiğimiz.

Hava soğuk bildiğiniz lapa lapa kar yağıyor.Biz üç kişi misket oynuyoruz bir toprak birikintisinde.Mücadele çetin ve rakipler acımasız karnım acıkmış öte bile geçmiş ama oynayıp rakipleri alt etmek lazım.Oyun ara verir ve evlere sesleniriz karnımız acıktı,gelen ses 'Çabuk eve gel baban gelecek şimdi' ama dinleyen kim? Bir dilim ekmek üstüne ayçiçek yağ dökülür,üstüne toz kırmızı biber işte bizim en çok sevdiğimiz ve bunun ekürisi salçalı ekmektir.

Bizim çocukluğumuzda,kar yağdığında evden tahta sandalyeleri aşırırız.Neden mi? Kızak yapmak için.Ters yatırdın mı çok güzel son model kızak olur da ondan.Bizim çocukluğumuzda şimdiki gibi lunaparka gitmezdik.Mahallemizdeki bisiklet kiralayanlarda harcardık paramızı.

Faytonlar gelirdi paralı ama bizim paramız hiç yetmedi o faytonlara binmeye.Faytonlara binen kızlı erkekli çocuklar bize hava yaparlardı geçerken.Bizim çocukluğumuzda, sokağımıza macuncu gelirdi.Nedir macuncu, şekerle karışık rengarenk sopaya sarılan tatlı.

Bizim çocukluğumuzda,saklambaç oynardık.Saklandık mı ara ki bulasın.Bizim çocukluğumuz bir başkaydı derimde belkide şimdiki çocukların çocuklukları daha güzeldir nereden bileceğiz? Bizim çocukluğumuzda her şey daha farklıydı.Belki de daha güzeldi.Hiç bilemeyeceğiz bizim çocukluğumuzda olanları...

yazan: murat marti


EmoticonEmoticon

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.