16 Ocak 2015 Cuma

Dizi ve Gerçek

Yazar: Murat Marti
Medya/Televizyon

Yazılarımı bir bir toparlamaya devam ediyorum o kadar çok sitede o kadar çok birikmişler ki akşamları anca bu kadar yol alabiliyorum. Bunları halletmek bayağı bir zamanımımı alacak zannedersem.Bu yazımı da zamanında bir blog sitesi için yazmıştım.Buyrun keyifli okumalar.

"Dizi sezonu bitmek üzere,bazılarının çekimleri dahi bitti.Kimileri yine reyting kurbanı oldu, sezonu dahi göremeden yayından kaldırıldı.
Kimileri yarışı zoraki bitirdi.Zoraki diyorum çünkü bu sektörde her şey reytingle ölçülüyor.
Hal böyle olunca o kadar emek,harcanan günler, saatler heba olup gidiyor tabi.
İzlerken fark ediyorsanız çoğunun doğru dürüst bir konusu bile yok.Tabi bunların içinden maliyeti yüksek bütçeli,oyuncu kadrosu güçlü dizileri tenzi ediyorum.

Bu tür diziler zaten önceden senaryosu,oynayacak kemik kadro,kostüm,yer,mekan vs.araştırması yapılıp planlanmış diziler.Diyebilirsiniz ki diğerleri böyle değil mi? Bence değil.Sebep ararsanız çok.
Dikkat ederseniz bir dizi başlamadan reklamları kanalda dönmeye başlıyor.Yayın gününe kadar Tv'de her fırsatta veriliyor,bazıları haber bülteni biterken bile sunucu tarafından öneriliyor, bu yetmiyor sosyal ağlarda paylaşılıyor.Kanal tarafından izlenmesi için her şey yapılıyor.

Yayın günü gelip çatıyor,ilk bölüm süper.Dinamik,hareketli karakterler kendini ön plana çıkarmak için çaba içinde,her şey fevkalade on numara.İki,üç,dört bölüm derken başta senaryo yerinde saymaya başlıyor.Sanki  o senaryoyu yazan konu bulamıyor da bir olaydan iki üç bölüm daha nasıl çıkarırım derdine düşmüş gibi.Dizinin bölümü yayınlandıktan sonra sabah tüm yayın organlarında reyting yazıları dibe vurmuşu gösteriyor.

İşte bu aşamadan sonra "Diziler ve Gerçek" başlıyor.Kanal, yapımcıya ihtar yapıyor,yapımcı yönetmene bu işi düzelt ihtarı ve böyle alt kadroya kadar ihtarlar sinsilesi tetikleyip gidiyor.
Benim izleyici olarak anlatacağım bundan sonra başlıyor.

Senaryoya yazacak bir şey bulamayan kişi, başlıyor olayları köpürtmeye.İşler bundan sonra karışıyor.Dizinin ilk bölümlerinde her yazılan karakterlere cuk oturan dizi içeriği reyting kaygısıyla başka yola giriyor.Birbirine aşık olmayacak kişler aşık oluyor,silah olmayan dizide silahlar patlamaya başlıyor ve tabi olmazsa olmaz halkı ağlatmak lazım,biraz dram serpiştiriliyor.Ama ne yaparsan yap dikiş tutmuyor.Sezonu göremeden kanal yayından kaldırıyor diziyi.Yapılan açıklama, dizi reyting kurbanı oldu.

Başında kaç bölüm olacağı planlanmayan dizi,hani tutarsa gelecek dönemde çekeriz hesabı.Tamamı yazılmamış senaryo,sen hele bir iki bölüm yaz da, reytinge göre diğer bölümleri sonra yazarız mantığı.Böyle sayar gideriz daha bu konuyu.İşte size "Dizi ve Gerçek".

Yazan: Yazaroyunu


EmoticonEmoticon

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.