2 Eylül 2014 Salı

Adam olacak çocuk

Yazar: Murat Marti

Bu 'Adam olacak çocuk' benim ilk kurduğum bloğumdaki bir yazıdır. Tabi ilklerin yeri her zaman başka olur. Bu yazımı yayınladıktan sonra bir çok sitede kendi yazımı gördüm. Aslında bu güzel bir şey ama bir de kaynak göstererek yayınlasalardı daha etik olurdu. Bu yeni kurduğum 'Blog Radikal'de de yayınlamak istedim. Zaten bu siteyi kurmamın amacı birazda tüm yazılarımı burada toplamak. İşte 'Adam olacak çocuk' konulu yazım.

7'den 77'ye Adam Olacak Çocuk

"Bugün, Barış Manço'nun "Kol Düğmeleri" adlı şarkısını dinlerken, eskilere gittim. Taa o zamanlarda 7'den 77'ye programı vardı. Daha sonra programa "Adam Olacak Çocuk" bölümü de eklendi. Biraz hatırlayalım o günleri. 7'den 77'ye, Barış Manço ve Erkmen Sağlamın  hazırladığı TRT'de yayınlanan bir yapım. İlk yayın tarihi 8 ekim 1988. Bu yapım tam on sene yayında kalıyor ve 378 programın sonunda bitiriliyor. Bu sene (2013 senesinden bahsediyorum) 25.senesini 1-3 Aralık günü Milli Saraylar Müzesi Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde bir sergiyle kutladı.

Adam olacak çocuk'a katılan çocuklar şarkılar söyleyip, birbirlerine puanlar veriyorlardı. Sırası gelen çocukla Barış Manço sohbet ederek, iyi kötü alışkanlıkları kendince onlara sorduğu sorularla öğretmeye çalışıyordu. Programın en dikkat çekici sorusu bence ıspanak yiyor musun? Oluyordu. Burada işin içine biraz anne baba desteği giriyordu. Karşıdan çocuklarına tiyolar veriliyor, durum kurtarılmaya çalışılıyordu. Pazar günleri 'Adam olacak çocuk' kaçırılmaz seyredilirdi. Bu program defalarca Hürriyet Gazetesi "Altın Kelebek" ödüllerine layık görülmüş en iyi çocuk programı seçilmiştir.


Kolay değil, Barış Manço ekvator'dan kutuplara yaklaşık 140 farklı bölgeyi dolaşarak 800 bin kilometreden fazla yol katetmiş, ülkemizi karış karış gezmiştir. Bir şarkıdan yola çıkıp neleri aklımıza getirdi bize, emeklerine sağlık diyorum Barış Manço!.." (27 Aralık 2013 tarihli yayındır) Barış Manço çocukluğumuza damgasını vurmuş bir insandır. Bende kendisini ve şarkılarını severim.Erken ayrıldı aramızdan. Günümüzde bile onun yaptığı bu program gibi bir yayın yapan olmadı .Günümüzde her imkan varken o imkanlar sınırlıyken yaptı bu programları. Bir daha bir Barış Manço gelmez. Yeni yazımda görüşmek üzere.

Yazan: Murat Marti


EmoticonEmoticon

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.