19 Şubat 2016 Cuma

PERTEVNİYAL HASTANESİ RESTORE EDİLMEYİ BEKLİYOR

Yazar: Murat Marti
Bandırma
Foto / yazarlife

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde bulunan ve 2010 yılında boşaltılan eski devlet hastanesi,bugün bu şekilde kaderine terk edilmiş vaziyette durmakta! Hastanenin 2010 yılında boşaltılarak yeni binasının yerine taşınmasının ardından,eski binanın yıkımına başlandı.Hastanenin ek binalarının yıkılmasından sonra esas tarihi Pertevniyal Devlet Hastanesi'nin tabelası da ortaya çıktı.
Bandırma Hastanesi
Foto / yazarlife 

Belkide çoğu şehir halkı bu ismi ilk kez duymuştur çünkü bu tarihi bina zaman içinde yapılan ek binaların içinde kaldığından şimdiye kadar gözükmüyordu.Bu sebepten dolayı adı senelerce Bandırma Devlet Hastanesi olarak anıldı.Eski ismi bu ek binaların yıkılmasından sonra tabelası da yerinde durur vaziyette ortaya çıktı!

Peki Hastanenin tarihçesi nedir?

1928 yılında yapımına başlanan bina 1932 yılında hizmete açıldığında bölgenin en büyük hastanelerinden biri konumundaydı.Pertevniyal Bandırma Hastanesi ismi zamanın Pertevniyal Vakfı tarafından parası gönderilmiş ve yapımına başlanmıştır.

"Perteviyal  Sultan kimdir?
İsmi Hasna Besîme'ydi. 1829 yılında II. Mahmut'un eşi oldu. 10 yıllık bir evlilikten sonra eşi vefat etti.25 Haziran 1861 tarihinde oğlu Abdülaziz tahta geçince Pertevniyal Sultan da Valide Sultan unvanını aldı. Oğlunun bütün saltanatı boyunca Valide Sultan olarak kaldı.
Pertevniyal Lisesi , Bandırma’da hastane gibi pek çok yararlı hayır işleri yaptırdı veya yapılanlara maddi destekte bulundu.
 Oğlu vefat edince Valide Sultanlık dönemi bitti ama 7 yıl daha yaşadı.
5 Şubat 1883 tarihinde Dolmabahçe Sarayı'nda vefat etti. İstanbul'un Aksaray semtinde bulunan kendisinin yaptırmış olduğu Pertevniyal Valide Sultan Camii'ndeki Pertevniyal Sultan Türbesine gömüldü." (Alıntı)

PERTEVNİYAL HASTANESİ RESTORE EDİLMEYİ BEKLİYOR

Şimdilerde eski hastane binasının restorasyonu söz konusu.Balıkesir Tabibler odası Bandırma şubesi'nin girişimi ile bu binanın restore edilerek sağlık müzesi ve bir kısmının sağlık ocağı için görüşmeler yapıldığı yazılan haberler arasında tüm haber sitelerinde yer almakta!

yazarlife /Bandırma 2016



EmoticonEmoticon

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.