7 Haziran 2021 Pazartesi

Deniz salyası (müsilaj) nedir? Neden oluşur?

Yazar: Murat Marti

 Deniz salyası (müsilaj) nedir? Neden oluşur? Sorusunun cevabı, deniz suyunun sıcak olması ve denizin durgunlaşarak, sirkülasyon oluşturmaması olarak yorumlanıyor. Buna bağlı olarak fabrika atıkları ve arıtılmamış pisliklerin olduğu gibi denize salınmasıyla da bağlantılı bir konu.

Tabi bu müsilaj olayı balık ölümlerini ve denizdeki diğer canlı türlerini de tehdit eder hale geldi. Hal böyle olunca, balıkçıları ve balıktan elde edilen kazanç ve ticarette sekteye uğrayıp konu farklı bir boyuta taşındı. Şubat ayından bu yana giderek yoğunluğunu arttıran müsilaj, Marmara denizinin her yerine yayılarak kilometrelerce uzun bir tabaka oluşturdu.


DENİZ SALYASI NEDİR?
Müsilaj, biyolojik ve kimyasal birçok koşulun bir araya gelmesiyle oluşan, fitoplankton olarak adlandırılan bitkisel canlıların aşırı çoğalması, deniz sıcaklığının yükselmesi ve buna bağlı olarak bakteriyel aktivitelerin artmasıyla oluşan sümüksü, yapışkan bir yapı. Müsilajın oluşabilmesi için mevsim sıcaklıkları, akıntı, tuz seviyesi, kirlilik vb. birçok farklı etken var.


MÜSİLAJ NEDEN OLUŞUR?

Müsilaj oluşumunun üç ana sebebi var:

* Bunlardan ilki Marmara Deniz'inde bir süredir sıcaklığın normalde olması gerekenden 2-3 derece yüksek olması.

* İkincisi azot-fosfor gibi organizmaları besleyen maddelere ihtiyaç var. Bunlarda denize verilen atıklardan yoğun şekilde sağlanıyor. Marmara'da büyük bir azot-fosfor yükü var.

* Üçüncüsü ise iklim değişikliğine de bağlık olarak denizde yaşanan durgunluk.



Yazarlife / 07.06.2021

Etiketler : Türkiye, Deniz, Marmara, İklim değişikliği, Çevre, Çevre Kirliliği



EmoticonEmoticon

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.