8 Kasım 2022 Salı

Sürekli sol şeridi işgal etmeyin!

Yazar: Murat Marti

 Hiç fark ettiniz mi? Yolculuğa çıktığınızda sizinde dikkatinizi elbette çekmiştir bu konu, sürekli sol şeritte giden bir tayfa var bu memlekette. Benim bildiğim sol şerit araç sollamak için ayrılmış bir yol kısmıdır ve aynı emniyet şeridi gibi gerektiğinde kullanılmalıdır. Ne hikmetse bizim memleketimizde ki sürücüler bu şeridi keyfi olarak kullanmakta ve bu şeridi kapatarak trafiği tehlikeye sokmaktalar. 

Sol tarafa yanaşıp, dönüş yapacak kişilere yol vermeyerek, aynı şeridi ısrarla bırakmayıp, yoluna devam eden bu kişiler, birde siz sinyalinizi verip kendinizi sola atmaya çalıştıkça size sellektör yaparak ve hızını artırarak sizin geçişinizi engellemeye çalışıyorlar.

Hal böyleyken, bu kişilerin yaptıkları bu hatayla kalmayarark, bir sinir harbine girerek sonuçları hiç hoş olmayacak istenmeyen durumlarda yaratabilmektedirler. Bu kişileri ben şu şekilde değerlendiriyorum. Bunlar ya trafik kuralları bilemeyerek ehliyet alan bir kesim yada ego ve kibri fazla tavan yapmış bencil bir topluluk.

Trafik Kanunlarla ve Yönetmeliklerle yönetilen bir durumdur!

Trafiğin ne anlama geldiğine değinecek olursak; Trafik: İnsan ve araç ile hayvanların karayolu üzerindeki hal ve hareketlerine trafik denir. Trafik Kanunlarla ve Yönetmeliklerle yönetilen bir durumdur! Yazılan bu tanımda da görüldüğü gibi Trafiği üç unsur oluşturmakta, İnsan, araç ve hayvanlar. Biz burada İnsan denilen varlıktan söz etmekte olduğumuza göre herkes koşulsuz ve şartsız araç kullanan ve trafiğe çıkan kişiler bu kurallara harfiyen uymak zorundadırlar... 

Bu sözlerimi iki kanun maddesiyle de pekiştirecek olursam; 

Trafik Kanununun 46. maddesinin D bendi; Aksine bir işaret bulunmadıkça sürücüler, gidişe ayrılan en soldaki şeridi sürekli olarak işgal etmemek zorundadırlar.

Trafik Yönetmeliğinin 94. maddesinin D bendi; Aksine bir hüküm veya işaret bulunmadıkça karayollarında sürücüler, gidişe ayrılan yol bölümünün en son şeridini sürekli işgal etmemek zorundadırlar.

İki madde de aynı kelimeleri içeriyor gibi gözükse de son kanun maddesinde ( Hüküm ) kelimesi geçmektedir. Bazı özel durumlar vardır. Bunlara örnek olarak yol yapım çalışması sırasında karayolları sizi levhalarla uyarır, bu gibi zamanlarda can ve mal kaybı yaşamamak için her zaman levhaları okuyun ve harfiyen riayet edin. 

Sürekli sol şeridi işgal etmeyin!

Bu zaten konumuzun ana başlığını oluşturan bir söz olduğu gibi, yukarıda verdiğim iki kanun maddesinde de geçmekte olduğunu görmektesinizdir. Sürekli sol şeridi işgal etmek yasaktır. Yani sol şeridi nasıl kullanacağınız apaçık vurgulanmakta, burada denilen sollama yaptıktan sonra kendi şeridine geri dönmen gerektiğidir.


Soldan Daralan Yol!

Aynı konuya devam ediyorum. Bakın basit gibi görünen bir konudan neler çıkıyor karşımıza. Aynı vatandaş sol şeridi kapamış kafasına göre takılıyor. Gidiyor, gidiyor sizi ve diğer araçları solluyor; ilerde diyelim yol yapım çalışması var, Karayolları tabelalarla bilmem kaç kilometreden beri sizi uyarıyor ve "Soldan daralan yol" tabelasını da koymuş ama bu kişiler tabelanın ne anlama geldiğini bilmediği için veya işine gelmediği için; yol zınk diye tek şeride düştüğünde orada kalıyor ve kilometrelerce kuyruğa sebebiyet veriyor. Ondan sonra ne mi yapıyor? Başlıyor soldan aracını sizin üstünüze doğru sürmeye, neredeyse değdiridi değdirecek. Ha bu arada sizden izin istemek falan da yok. Sizin ve diğer araçların üç dakika gibi kısa bir sürede yol yapımı olan yerden geçeceğiniz vakitte bazen yarım saat, bazende bir saatte geçiyorsunuz...


Eğitim ve Saygı Ailede Başlar

Ben Eğitimin ve saygının ilk olarak ailede başladığına inanan biriyim. Eğitim ve saygı ailede başlar, siz istediğiniz kadar okul okuyun, master yapın, koleje gidin; içinizde insan sevgisi ve karşınızdaki insana karşı saygı kavramınız eksikse sizi hiç bir okul ve kurum düzeltemez. Kurallar ilk önce ailede başlar, okulda şekil alır ve gerçek hayata adım attığınızda da uygulamaya başladıkça deneme yanılma yöntemiylede pekişir, son olarak karakter olur. Karaktersiz kişi, çirkin insandır, insanı çirkin yapan tipi değil karakteridir. Yolunuz her zaman güzel insanlara çıksın. Kalın sağlıkla... Murat Marti / Yazarlife - 08.11.2022

Etiketler: sol şerit, soldan daralan yol, trafik, eğitim, saygı, tarfik kanunu, yönetmelik


EmoticonEmoticon

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.