17 Mayıs 2016 Salı

Sigarayı bıraktıktan sonra yaşam

Yazar: Murat Marti
Sigarayı bıraktıktan sonra yaşam size daha güzel gelecektir.Bunu yakın zamanda bire bir yaşamış bir insan olarak size tavsiye ederim. Hiç ben bırakamam o benim en iyi arkadaşım, sırdaşım, yalnız
zamanlarımın en iyi dostu falan deyip de kendinizi kandırmayın. Zira sadece kendinizi kandırırsınız, başkasına bir şey olmaz. Bu dünyada herkes kendi vücudundan mesulse, ona iyi bakmakla yükümlüyüz.

Sigarayı bıraktıktan sonra
Bence sigarayı bırakmak istemekten en zoru karar verme aşamasıdır. Karar vermek yolun yarısı.Senelerce sigara içen yakınlarım var ve bırakma sebepleri başlarına ummadık zamanda bir hastalığın gelmesi. Bende bir gün yüksek tansiyonla hastanenin acil servisine gidince başıma gelen bu küçük gibi görünen olayın aslında sigaranın vücuduma yaptığı zararların bir sonucu olduğu ortaya çıktı ve o günden itibaren oturup ciddi bir şekilde bırakmayı düşündüm. Hastaneden iki saat sonra taburcu olduktan sonra ilk işim cebimdeki sigara paketini çöp kutusuna atıp vedalaşmak oldu.Ha canım istemiyor mu? Tabi ki de bir alışkanlık olduğu için insanda bir boşluk oluyor ama burada irade devreye giriyor.

Sadece sigarayı bırakmakla kalmadım madem ben bu işe başladım dedim fazla olan kilolardan da kurtulmak gerek değil mi? Bir de kendime diyet uygulamaya başladım.Diyet deyince hemen korkan bazı insanlar vardır. Korkmayın öyle acımasızca davranmıyorum kendime.
Önce yemek porsiyonlarını azaltmakla işe başladım. Aynı zamanda yemek yanında ekmek yeme olayına son verdim.Şu anda hem tansiyonum normal seviyesine döndü,hem de kilolardan kurtulma olayını başarmaktayım.

Artık devletimiz bu işin üzerine titizlikle gitmekte, neredeyse sigarayla savaş halinde. Hastanelerin bir bölümlerinde bu iş için ayrılmış bölümler bulunmakta. Devletin açmış olduğu (ALO 171) sigara bırakma danışma hattı da yardım veya konuyla ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlarımıza hizmet vermekte. Sağlıklı bir yaşam için bence sigarayı bırakın veya en azından yapmayı deneyin.Geç kalmış sayılmazsınız. Yaşamak ve sağlıklı yaşamak her şeyden önemlidir.

Sigarayı Bırakmanın Faydaları

  • 20 dakika sonra, kan basıncı ve nabız normale döner, el ve ayak dolaşımı düzelir.
  • 8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır.
  • 24 saat sonra, vücut karbonmonoksitten arınır.
  • 48 saat sonra, kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve koku duyusu artar, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri cevap artar.
  • 72 saat sonra, hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, solunum yolları fonksiyon görmeye başladığı için sekresyon miktarı artar, hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışır. Enerji düzeyi artar.
  • 2-12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve tıkanma daha az görülür.
  • 3-9 ay sonra, öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme ve wheezing yani hırıltılı ya da ıslık sesli soluk alıp verme gibi solunum yolu problemleri düzelir, akciğer fonksiyonları yüzde 5-10 oranında artar.
  • 12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır.
  • 12-36 ay sonra, mesane kanseri riski yüzde 50 azalır.
  • 5 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski, yemek borusu ve ağız boşluğu kanserleri riski yüzde 50 azalır.
  • 10-15 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski hiç içmeyenlerle aynı seviyeye iner, akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalır.(Bu Kısım Alıntıdır)

Etiketler:  sigara,sigarayı bıraktıktan sonra,sigarayı bırakmak,sigara bırakma hattı,alo 171


EmoticonEmoticon

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.